idite na glavni sadržaj idite na pretraživanje idite na stranicu za kontakte idite na mapu stranice

Νόμιμα ή όχι βουλγάρικο τελωνείο ακινητοποιεί διερχόμενα φορτηγά και τους αφαιρεί άδειες;

Ακόμα μία φορά η ARAG έκανε τη διαφορά:

Με συντονισμένες ενέργειες του τμήματος διεθνών ζημιών και με την άμεση ενεργοποίηση του Βούλγαρου συνεργάτη-δικηγόρου το μόνο φορτηγό που αποδεσμεύθηκε ήταν του πελάτη μας.

Το περιστατικό είναι βγαλμένο μέσα από την επικαιρότητα των υποθέσεων που αναλαμβάνει η ARAG Hellas, δυνάμει των συμβολαίων Νομικής Προστασίας που συνάπτουν οι ασφαλισμένοι της του κλάδου των χερσαίων διεθνών μεταφορών.

Ακολουθεί περιληπτικά το ιστορικό, όπως το περιγράφει ο κ. Γρηγόρης Αντωνάκος, επικεφαλής Διεθνών Ζημιών της ARAG Hellas.

Ιστορικό:
Το φορτηγό του ασφαλισμένου μας ακινητοποιήθηκε χωρίς κάποια παράβαση, μαζί με πολλά άλλα φορτηγά που δεν μας αφορούν, στο τελωνείο Βουλγαρίας Oryahovo – Bechet με κατεύθυνση προς Αυστρία.

Το Τελωνείο δέσμευσε μαζί με 15-20 ξένα φορτηγά και το φορτηγό του πελάτη μας και κράτησε όλα τα στοιχεία του φορτηγού (άδειες).

Το φορτηγό είχε παραμείνει δεσμευμένο για 3 ημέρες, όταν πλέον ο πελάτης μας ανήγγειλε το περιστατικό.
Από ανεπίσημες πληροφορίες έμαθα, ότι η δέσμευση των φορτηγών έχει προκύψει λόγω της άσκησης βέτο του κράτους της Αυστρίας ενάντια στην ένταξη των χωρών Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην συνθήκη. Εξ’ ου και ο λόγος που το τελωνείο Βουλγαρίας προχώρησε στη «παράνομη» δέσμευση φορτηγών που είχαν προορισμό την Αυστρία. Εμφανιζόταν δηλαδή ως μοχλός πίεσης προς τις αυστριακές αρχές.

Ανέθεσα την ίδια ημέρα της αναγγελίας την υπόθεση στο συνεργάτη μας δικηγόρο στη Βουλγαρία, ο οποίος το ίδιο απόγευμα προχώρησε σε νομικές ενέργειες.
Συνέταξε αρχικά ένσταση και την υπέβαλε ηλεκτρονικά.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγε στα σύνορα και κατάφερε να αποδεσμεύσει το φορτηγό του πελάτη μας, ενώ όλα τα άλλα φορτηγά παραμείνανε στο τελωνείο για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Παραλλήλως υπέβαλε διοικητική προσφυγή.

Το μόνο φορτηγό που έφυγε από τα σύνορα ήταν το δικό μας!

Παρεμπιπτόντως, το δικαστήριο μετέπειτα απέρριψε τη προσφυγή για τυπικούς λόγους, την βρήκε αβάσιμη με το κύριο επιχείρημα ότι το Τελωνείο έχει το "απόλυτο δικαίωμα" να διενεργεί εκ των προτέρων (στα Kulata-Promachonas) και εκ των υστέρων (στα Oryahovo - Bechet) ελέγχους στα διερχόμενα των κρατικών συνόρων οχήματα.

Στην ουσία όμως η άμεση ανάμιξή μας επέτυχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την άμεση απελευθέρωση του φορτηγού του πελάτη μας, και ας απορρίφθηκε στη συνέχεια για τυπικούς λόγους η προσφυγή.

Για την ARAG Hellas

Γρηγόρης Αντωνάκος
Επικεφαλής Διεθνών Ζημιών ARAG Hellas

Συχνές Ερωτήσεις

Διαβάστε εδώ τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σας.

Η Εταιρία

Η κορυφαία, διεθνής ασφαλιστική εταιρία με εξειδίκευση στη Νομική Προστασία.

Οι Υπηρεσίες μας

Δείτε αναλυτικά τις υπηρεσίες που σας παρέχουμε.