idite na glavni sadržaj idite na pretraživanje idite na stranicu za kontakte idite na mapu stranice

Διεθνής διάσκεψη της ARAG για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Βασικοί παράγοντες από τον χώρο της τεχνολογίας καθώς και της διεθνούς δικαιοσύνης ένωσαν τις φωνές τους κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης ARAG Access to Justice στις 19 Απριλίου, στο Άμστερνταμ.

Μαζί με πάνω από 200 ηγέτες επιχειρήσεων από 19 χώρες, εμβαθύνουν στο κρίσιμο θέμα της παροχής καθολικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο μελλοντολόγος Gerd Leonhard, ο Zack Kass, πρώην OpenAI, ο Mutale Nkonde, CEO AI for the People, ο ηγέτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ayo Tometi και η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Amal Clooney.

Το Δελτίο Τύπου 25/4/2024 σε ελληνική μετάφραση έχει ως εξής:

«Με τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς στις δημοκρατικές κοινωνίες μας», δήλωσε ο Renko Dirksen, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ARAG SE, στην εναρκτήρια δήλωσή του στη Διάσκεψη για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη 2024. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από την ARAG, την κορυφαία νομική ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο. Μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Renko Dirksen και τον Marc van Erven της ARAG Ολλανδίας, ο πρόεδρος της ημέρας Rick Nieman ανέλαβε τα ηνία διερεύνησης του κεντρικού ερωτήματος της ημέρας: Πώς δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη στο μέλλον;

Ένα από τα κύρια σημεία εστίασης του συνεδρίου ήταν ο αντίκτυπος της καινοτομίας, ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη. «Πιστεύω πραγματικά ότι το μέλλον είναι καλύτερο από όσο νομίζουμε, αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά θα συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε αυτό το μέλλον, μαζί. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι πολύ συχνά τα τεχνολογικά άλματα ωφελούν κυρίως αυτούς που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία ή που χτίζουν πλατφόρμες γύρω από αυτήν. Αυτό πρέπει να αλλάξει!», ανέφερε ο μελλοντολόγος Gerd Leonhard στην κεντρική του ομιλία. Ο Gerd Leonhard, που περιλαμβάνεται στους κορυφαίους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, παρέδωσε μια συναρπαστική ομιλία, προσφέροντας πληροφορίες για το μέλλον της ανθρωπότητας, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού. Η διασταύρωση μεταξύ τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερευνήθηκε περαιτέρω σε μια δυναμική συνομιλία μεταξύ του Zack Kass, πρώην επικεφαλής του go-to-market στο Chat GPT, και του Mutale Nkonde, Διευθύνοντος Συμβούλου της AI for the People. Ο διάλογός τους έριξε φως στις πολυπλοκότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη για την επιδίωξη της δικαιοσύνης.

Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, το συνέδριο τόνισε τη σημασία των διεθνών νομικών πλαισίων για την επίτευξη μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Η Amal Clooney, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρέδωσε μια βαθιά συγκινητική ομιλία, μοιράζοντας συναρπαστικά παραδείγματα από την καριέρα της και τονίζοντας την αναγκαιότητα νομικής προστασίας: «Χωρίς πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απλώς λέξεις σε μια σελίδα. Και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη ξεκινά με τη φροντίδα των ανθρώπων».

Μετά τη συνεισφορά της Amal Clooney, οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν με μια έκπληξη εμφάνισης των νικητών του International Children's Peace Prize 2023. Τα κορίτσια της Ουκρανίας ήθελαν να βοηθήσουν παιδιά πρόσφυγες που συνεχίζουν να ζουν μακριά από τη χώρα και τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα κορίτσια έλεγαν πώς χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων, ένα τέλειο παράδειγμα παροχής πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Το συνέδριο κορυφώθηκε με μια ισχυρή ομιλία του Ayo Tometi, συνιδρυτή του κινήματος Black Lives Matter, ο οποίος ενίσχυσε το βασικό μήνυμα ότι η ενδυνάμωση είναι θεμελιώδης για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είπε κάποτε: το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά λυγίζει προς τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν λυγίζει από μόνο του. Πρέπει να εργαστούμε μαζί, με επιδεξιότητα, αρχή και πεποίθηση, για να κάμψουμε το τόξο προς τη δικαιοσύνη».

Το ARAG Access to Justice Conference 2024 στις 19 Απριλίου 2024 χρησίμευσε ως πλατφόρμα για την ένωση νομικών εμπειρογνωμόνων, τεχνολογικών καινοτόμων και κοινωνικών υποστηρικτών για την αντιμετώπιση πιεστικών ερωτημάτων και τη χάραξη μιας πορείας προς ένα πιο προσιτό και δίκαιο μέλλον.

Οι κεντρικές νότες και οι συζητήσεις διανθίστηκαν από ειδική ψυχαγωγία, που κυμαινόταν από μια καινοτόμο εναρκτήρια πράξη με τεχνητή νοημοσύνη έως μια παράσταση που προκαλεί γοητεία από τη Χορωδία του Ευαγγελίου ZO μέσω συνεργατικών προσπαθειών, των παρευρισκομένων που δεσμεύτηκαν να ενδυναμώσουν τα άτομα και να προωθήσουν μεταμορφωτικές αλλαγές στη σφαίρα της δικαιοσύνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα κάλεσμα για δράση, καλώντας τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός φωτεινότερου αύριο όπου η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς προνόμιο κάποιων, αλλά παγκόσμιο δικαίωμα.

Για την ARAG Hellas
Τμήμα Marketing & Επικοινωνίας

Συχνές Ερωτήσεις

Διαβάστε εδώ τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σας.

Η Εταιρία

Η κορυφαία, διεθνής ασφαλιστική εταιρία με εξειδίκευση στη Νομική Προστασία.

Οι Υπηρεσίες μας

Δείτε αναλυτικά τις υπηρεσίες που σας παρέχουμε.